Vad innebär RUT-avdraget?

Det finns något som kallas för RUT-avdrag. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Avdraget innebär helt enkelt att du kan göra skattereduktioner för hushållsnära tjänster. Alltså att du betalar mindre för att anlita en städfirma, till exempelvis för flyttstädning i Örebro. I praktiken innebär det att då du anlitar en städfirma, så kostar det dig bara 50 % av det som de tar ut. Totalt har du rätt att göra avdrag på upp till 50 000 kronor per år.

Att ansöka om RUT-avdrag

Det som är så bra med RUT är att du själv behöver faktiskt inte ansöka om det. Om du anlitar flyttstädning i Arboga eller en städfirma för att göra hemstädning varje vecka, så är det de som utför arbetet som ansöker om det. De drar av kostnaden för det på den faktura du får från dem. Sedan behöver du inte heller ansöka om något hos Skatteverket, de gör det åt dig eftersom att RUT är en skattereduktion. 

Hushållsnära tjänster

Det är ett ganska så brett begrepp detta med "hushållsnära tjänster". Dock finns det huvdsakligen två kategorier av tjänster som ger RUT-avdrag. Dessa är perfekta då de är relevanta om du ska flytta.

Det är dels avdrag för flyttjänster. Du har rätt till avdrag om bohaget som flyttas tillhör dig, flytten sker mellan bostäder du helt eller delvis ska bo i, och de ligger inom EU. Du kan då få avdrag om du anlitar en flyttfirma.

Sedan är det avdrag för städtjänster. Om städningen utförs i bostaden har du rätt till avdrag. Generellt ger all städning relevant för flyttstäd rätt till avdrag.

7 Sep 2020