Högern kräver hårdare tag

I en intervju säger Ulf Kristersson att det borde vara olagligt att vara en gängmedlem. Vi förstår hur han tänker och hans jämförelse med våra antiterroristlagar är kanske inte helt uppåt väggarna fel. Däremot hans förslag på att dubbla straffen för de som är med i ett gäng är helt absurt. Det leder ingen vart alls. Det skulle kräva att vi har två olika lagar för samma brott, vilket vårt svenska rättssystem inte är skapat för att hantera. (Läs mer på https://www.juridiken.org/ om du vill veta mer om skillnader mellan jurist - advokat, vad som är ett civilmål och hur domstolar jobbar). 

Hur påverkar ett hårdare straff en person?

Det är bara att titta på hur det går i länder där de valt att gå den vägen så får vi facit. USA och Ryssland är två exempel där man implementerat hårdare straff och det som hände var att kriminaliteten ökade. har man ändå inget att förlora så kan man lika gärna "bränna på" som en del kriminella uttryckte det i en undersökning. 

Självklart finns det en vinst med längre straff, och det är att den kriminelle är bakom lås och bom och kommer inte ställa till problem i samhället. Men så länge man inte åtgärdar orsakerna så kommer symtomen att kvarstå. 

Orsaker till att en del väljer kriminalitet och gäng

Det är rätt enkelt - man ser sig inte ha något val. Inget jobb, skolan funkar inte och familjen kanske inte finns där för dig. då är det lätt att vända sig till det lokala gänget där man får en tillhörighet, någon som ser en. När det sedan gäller varför man begår brott så är det faktiskt ännu enklare. Det handlar om socioekonomiska faktorer. De som befinner sig på botten av vårt samhälle, och som inte ser sig som en del av det, kommer att bryta mot dess lagar. Det är främst de som lever i utsatta områden, och de som har låg (eller ingen) inkomst som begår brott. Ett inkluderande samhälle där alla får en plats skulle få bort brottsligheten till 90%. Det är min egen uppskattning, och jag tror inte jag har så fel... 

27 Aug 2020